maliozdogan78
09.09.07, 02:49
Günümüzde artık çocuklardan beklentiler farklı olmaktadır. Artık aktif sosyal yönden uyanık, kendisi ve çevresi ile barışık araştırıcı kişiler yetiştirmek istenmektedir. Bunun yolu halen uygulanmaya devam eden klasik eğitim sistemimizle olamayacağı kuşkusuz kesindir.
Eğitimde drama şu şekilde açıklanabilir.
1. İnsanın kendini başkalarının yerine koyarak çok yönlü gelişmesi.
2. Bireyin eğitim ve öğretimde aktif rol alması.
3. Kendini ifade edebilme, yaratıcı olma, yaşamı çok yönlü algılama, araştırma istek ve duygusunun gelişmesi.
4. Eğitim ve öğretimin buyurgan, kısırlaştırıcı ve angarya haline dönüşmesine karşın bireyin eğitim ve öğrenme isteğini artırıcı eğitim yöntemi.
Drama bir eğitim aracı olduğu zaman, öğretmenler ve öğrenciler okul dışındaki yaşamı yeniden yaratma şansına kavuşurlar.
Öğrenmenin anahtarı oyun ve kendiliğindenliktir. Drama etkileşim deneyimlerine şans tanımaktadır. Çocuğa öğretilmek istenen şeyin ne olduğu planlandıktan sonra drama ile bir dünya yaratıp çocuğun bu dünyaya aktif katılımı sayesinde, çocuğun sonuca kendi ulaşması için olanak sağlanmaktadır. Bu şekilde çocuk yaşadığı dünyayı araştırmaya, keşfederek gözlem yaparak öğrenmeye başlar. Bunu beş duyusu, duyguları, belleği ile kısacası her düzeyde olaya katmaktadır. Çocuğun bir şeyi öğrenmesi ve öğrendiğini unutmaması, uygulamaya sokabilmesi, günlük yaşamda kullanabilmesi için öğretmen bu gerekliliği drama ile sağlayabilir.
Çocuğun yeteneklerini zedelememeye, özgürlüğünü kısıtlamamaya çalışılmalıdır. Drama ile bu önlenebilinmektedir. Bu yüzden eğitimcinin drama kavrayışına sahip olması şarttır.
Eğitimde dramanın uygulanabilmesi için bazı aşamalar şarttır. Bunlar;
1. Isınma çalışmaları
2. Uyum çalışmaları
3. Güven
4. Beş duyu
5. Gözlem
6. Toplu etkileşim
7. Yaratıcılık
Drama Nasıl Planlanmalıdır?
Drama organizasyon gerektirmektedir. İyi bir drama için aşağıdaki kontrol listesi kullanılmalıdır.
1. Temanızı seçin. “Çocukların neyi öğrenmesini istiyorum?”
2. Çevreyi seçin.
3. Çocukların rolünü seçin. “Çocuklar kim olacaklar”
4. Kendi rolünüzü seçin. “Kim olacağım”
5. Çerçevenizi belirleyin. “Bakış açınız”
6. Odak noktanızı seçin. “Drama ne hakkında olacak?”, “Çözülecek problem nedir?”
7. Eyleminizi seçin. “Çocuklar ne yapacaklar?”
8. Püf noktası ne olacak. “Çocuğun dikkatini konuya çekmek için ne kullanacağız?”
Drama esnasında çocukların öğrenmesini sağlamak ve kolaylaştırmak için bazı strateji ve görüşme teknikleri şu şekildedir:
1. Kontratınızı yapın: “Çocuklarla drama içinde yer alacak kuralları görüşmek”
2. Dramayı başlatma: Çocuklar dramanın ne zaman başladığını bilmeleri şarttır. Bu bir kurgudur, çocuklar bunun gerçek olduğu fikrine kendilerini kaptırmamalıdır.
3. Ortak kanı geliştirme: Çocukların çeşitli fikirlerini kolektif eyleme dönüştürmek gerekmektedir.
4. Yansıtma zamanı: Drama esnasında düşünmeye zaman ayrılmalıdır. (Dondurma tekniği, tablolaştırma, düşünceleri duyma, konu ile ilgili yazma veya çizme vb. çalışmalar)
5. Dramayı durdurma: “Tekrar kendimiz olmak”
Kaynak: Yaratıcı Drama 1985-1998 Yazılar Natuel Yayınevi
Makale Yazarı: EĞİTİMDE DRAMA ( Dr. Esra Ömeroğlu )
Özetleyen: M.Ali Özdoğan (Özel Eğitim Öğretmeni)
Eğitimde drama şu şekilde açıklanabilir.
1. İnsanın kendini başkalarının yerine koyarak çok yönlü gelişmesi.
2. Bireyin eğitim ve öğretimde aktif rol alması.
3. Kendini ifade edebilme, yaratıcı olma, yaşamı çok yönlü algılama, araştırma istek ve duygusunun gelişmesi.
4. Eğitim ve öğretimin buyurgan, kısırlaştırıcı ve angarya haline dönüşmesine karşın bireyin eğitim ve öğrenme isteğini artırıcı eğitim yöntemi.
Drama bir eğitim aracı olduğu zaman, öğretmenler ve öğrenciler okul dışındaki yaşamı yeniden yaratma şansına kavuşurlar.
Öğrenmenin anahtarı oyun ve kendiliğindenliktir. Drama etkileşim deneyimlerine şans tanımaktadır. Çocuğa öğretilmek istenen şeyin ne olduğu planlandıktan sonra drama ile bir dünya yaratıp çocuğun bu dünyaya aktif katılımı sayesinde, çocuğun sonuca kendi ulaşması için olanak sağlanmaktadır. Bu şekilde çocuk yaşadığı dünyayı araştırmaya, keşfederek gözlem yaparak öğrenmeye başlar. Bunu beş duyusu, duyguları, belleği ile kısacası her düzeyde olaya katmaktadır. Çocuğun bir şeyi öğrenmesi ve öğrendiğini unutmaması, uygulamaya sokabilmesi, günlük yaşamda kullanabilmesi için öğretmen bu gerekliliği drama ile sağlayabilir.
Çocuğun yeteneklerini zedelememeye, özgürlüğünü kısıtlamamaya çalışılmalıdır. Drama ile bu önlenebilinmektedir. Bu yüzden eğitimcinin drama kavrayışına sahip olması şarttır.
Eğitimde dramanın uygulanabilmesi için bazı aşamalar şarttır. Bunlar;
1. Isınma çalışmaları
2. Uyum çalışmaları
3. Güven
4. Beş duyu
5. Gözlem
6. Toplu etkileşim
7. Yaratıcılık
Drama Nasıl Planlanmalıdır?
Drama organizasyon gerektirmektedir. İyi bir drama için aşağıdaki kontrol listesi kullanılmalıdır.
1. Temanızı seçin. “Çocukların neyi öğrenmesini istiyorum?”
2. Çevreyi seçin.
3. Çocukların rolünü seçin. “Çocuklar kim olacaklar”
4. Kendi rolünüzü seçin. “Kim olacağım”
5. Çerçevenizi belirleyin. “Bakış açınız”
6. Odak noktanızı seçin. “Drama ne hakkında olacak?”, “Çözülecek problem nedir?”
7. Eyleminizi seçin. “Çocuklar ne yapacaklar?”
8. Püf noktası ne olacak. “Çocuğun dikkatini konuya çekmek için ne kullanacağız?”
Drama esnasında çocukların öğrenmesini sağlamak ve kolaylaştırmak için bazı strateji ve görüşme teknikleri şu şekildedir:
1. Kontratınızı yapın: “Çocuklarla drama içinde yer alacak kuralları görüşmek”
2. Dramayı başlatma: Çocuklar dramanın ne zaman başladığını bilmeleri şarttır. Bu bir kurgudur, çocuklar bunun gerçek olduğu fikrine kendilerini kaptırmamalıdır.
3. Ortak kanı geliştirme: Çocukların çeşitli fikirlerini kolektif eyleme dönüştürmek gerekmektedir.
4. Yansıtma zamanı: Drama esnasında düşünmeye zaman ayrılmalıdır. (Dondurma tekniği, tablolaştırma, düşünceleri duyma, konu ile ilgili yazma veya çizme vb. çalışmalar)
5. Dramayı durdurma: “Tekrar kendimiz olmak”
Kaynak: Yaratıcı Drama 1985-1998 Yazılar Natuel Yayınevi
Makale Yazarı: EĞİTİMDE DRAMA ( Dr. Esra Ömeroğlu )
Özetleyen: M.Ali Özdoğan (Özel Eğitim Öğretmeni)