maliozdogan78
09.09.07, 02:53
Eğitim niteliğinin geliştirilmesi ile birlikte üstün insan gücü elde edilebilinir.
Eğitim doğumdan ölüme kadar süren bir süreçtir. Okulöncesi eğitim nitelik geliştirmede ilk basamaktır. Okul öncesi eğitim kurumları ise çocuğun ilk defa sistemli bir eğitimle karşılaştığı merkezlerdir. Bu kurumlarda çalışan okulöncesi öğretmenin niteliğinin geliştirilmesi “eğitim niteliğinin geliştirilmesi” için atılan ilk adımdır.
Ülkemizde yaratıcı drama, eğitimin nitelik geliştirilmesinde kullanılmamaktadır.
Yaratıcı drama ve özellikleri:
- Doğaldır.
- Yazılı bir metni yoktur.
- Sunuşsal değildir yani sahnelenemez.
- Olay merkezlidir.
- Lider tarafından rehberlik edilen katılımcılar, yaşadıkları ve hayal ettikleri durumları yaratıcı drama ile yansıtırlar.
- Lider grubun keşfetmesi, gelişmesi, fikirlerini ve duygularını dramatik oyunlar yoluyla ifade edilmesi için rehber olur.
- Zihinsel, sosyal ve psikomotor yeteneklerle bütünleşmiştir.
- Her öğrenme şeklinde bulunan pek çok beceri yaratıcı dramaya katılım yoluyla elde edilir.
- Yaratıcı drama ile katılımcı diğerleriyle birlikte düşünür, hisseder ve hareket eder.
- Yaratıcı drama hem zihinsel, hem de kişilik özelliklerinin oluşturulması ve geliştirilmesinde temel eğitim modelidir.
- Drama yoluyla kişi daha büyük keşifler yapar.
- Drama etkinliği ile kişi yeni ve farklı öğrenme yolları bulur.
Yaratıcı dramanın amaçları:
1. Beraber çalışabilme becerisi geliştirme.
2. Kendini ve başkalarını anlama becerisini geliştirme.
3. Kendine güven duyma, teşvik etme ve karar verme becerilerini kazandırma.
4. Farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazanma.
5. Bireyin hayal gücünü, hislerini ve düşüncelerini geliştirme.
6. Yaratıcılık ve estetik gelişimini sağlama.
Okulöncesi Öğretmeninin Niteliğinin Geliştirilmesinde Yaratıcı Drama Eğitiminin Kullanılması:
Yaratıcı drama eğitimi İngiltere’de 1900’lü yılların başından beri öğretmen yetiştiren yüksek okullarda eğitim metodu olarak kullanılmaktadır. İlk ve ortaöğretim kurumlarında ders olarak okutulmaktadır.
Yaratıcı drama çalışmaları sırasında hareket, rahatlama çalışmaları, pandomim, rol oynama ve doğaçlama ve dramatizasyon etkinlikleri kullanılmaktadır. Özellikle rol oynama, doğaçlama ve dramatizasyon çalışmaları daha etkin etkinlik geliştirmeye yöneliktir. Bu etkinliklerin başarıya ulaşması için kişinin kendini iyi tanıması ve çok iyi birer gözlemci olması gereklidir.
Etkinlikler için 5 veya 6 kişilik grup oluşturulmalıdır.
Etkinlik başlangıcında ısınma çalışmaları (katılımcıların iyi bir gözlemci olmasına, kendini tanımasına ve güven duymasına olanak sağlayan çalışmalar) ile başlanmalıdır. Daha sonra rol oynama ve doğaçlama veya dramatizasyon çalışmalarına geçilmelidir.
( Rol oynama: Kişi seçilen karakterin özelliklerini ve hislerini canlandırma.
Doğaçlama: Olaylar, durumlar ve bu durumlar içinde karakterler canlandırmadır.
Dramatizasyon: Hikâye içinde sunulan olayları ve durumların oynanmasıdır.)
Her etkinlik bitiminde katılımcıların hem zihinsel, hem fiziksel rahatlamaları için rahatlama çalışmalarına yer verilmelidir.
Kaynak: Yaratıcı Drama 1985-1998 Yazılar Natuel Yayınevi
Makale Yazarı: Pınar BAYHAN
Özetleyen: M.Ali Özdoğan (Özel Eğitim Öğretmeni)
Eğitim doğumdan ölüme kadar süren bir süreçtir. Okulöncesi eğitim nitelik geliştirmede ilk basamaktır. Okul öncesi eğitim kurumları ise çocuğun ilk defa sistemli bir eğitimle karşılaştığı merkezlerdir. Bu kurumlarda çalışan okulöncesi öğretmenin niteliğinin geliştirilmesi “eğitim niteliğinin geliştirilmesi” için atılan ilk adımdır.
Ülkemizde yaratıcı drama, eğitimin nitelik geliştirilmesinde kullanılmamaktadır.
Yaratıcı drama ve özellikleri:
- Doğaldır.
- Yazılı bir metni yoktur.
- Sunuşsal değildir yani sahnelenemez.
- Olay merkezlidir.
- Lider tarafından rehberlik edilen katılımcılar, yaşadıkları ve hayal ettikleri durumları yaratıcı drama ile yansıtırlar.
- Lider grubun keşfetmesi, gelişmesi, fikirlerini ve duygularını dramatik oyunlar yoluyla ifade edilmesi için rehber olur.
- Zihinsel, sosyal ve psikomotor yeteneklerle bütünleşmiştir.
- Her öğrenme şeklinde bulunan pek çok beceri yaratıcı dramaya katılım yoluyla elde edilir.
- Yaratıcı drama ile katılımcı diğerleriyle birlikte düşünür, hisseder ve hareket eder.
- Yaratıcı drama hem zihinsel, hem de kişilik özelliklerinin oluşturulması ve geliştirilmesinde temel eğitim modelidir.
- Drama yoluyla kişi daha büyük keşifler yapar.
- Drama etkinliği ile kişi yeni ve farklı öğrenme yolları bulur.
Yaratıcı dramanın amaçları:
1. Beraber çalışabilme becerisi geliştirme.
2. Kendini ve başkalarını anlama becerisini geliştirme.
3. Kendine güven duyma, teşvik etme ve karar verme becerilerini kazandırma.
4. Farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazanma.
5. Bireyin hayal gücünü, hislerini ve düşüncelerini geliştirme.
6. Yaratıcılık ve estetik gelişimini sağlama.
Okulöncesi Öğretmeninin Niteliğinin Geliştirilmesinde Yaratıcı Drama Eğitiminin Kullanılması:
Yaratıcı drama eğitimi İngiltere’de 1900’lü yılların başından beri öğretmen yetiştiren yüksek okullarda eğitim metodu olarak kullanılmaktadır. İlk ve ortaöğretim kurumlarında ders olarak okutulmaktadır.
Yaratıcı drama çalışmaları sırasında hareket, rahatlama çalışmaları, pandomim, rol oynama ve doğaçlama ve dramatizasyon etkinlikleri kullanılmaktadır. Özellikle rol oynama, doğaçlama ve dramatizasyon çalışmaları daha etkin etkinlik geliştirmeye yöneliktir. Bu etkinliklerin başarıya ulaşması için kişinin kendini iyi tanıması ve çok iyi birer gözlemci olması gereklidir.
Etkinlikler için 5 veya 6 kişilik grup oluşturulmalıdır.
Etkinlik başlangıcında ısınma çalışmaları (katılımcıların iyi bir gözlemci olmasına, kendini tanımasına ve güven duymasına olanak sağlayan çalışmalar) ile başlanmalıdır. Daha sonra rol oynama ve doğaçlama veya dramatizasyon çalışmalarına geçilmelidir.
( Rol oynama: Kişi seçilen karakterin özelliklerini ve hislerini canlandırma.
Doğaçlama: Olaylar, durumlar ve bu durumlar içinde karakterler canlandırmadır.
Dramatizasyon: Hikâye içinde sunulan olayları ve durumların oynanmasıdır.)
Her etkinlik bitiminde katılımcıların hem zihinsel, hem fiziksel rahatlamaları için rahatlama çalışmalarına yer verilmelidir.
Kaynak: Yaratıcı Drama 1985-1998 Yazılar Natuel Yayınevi
Makale Yazarı: Pınar BAYHAN
Özetleyen: M.Ali Özdoğan (Özel Eğitim Öğretmeni)