Orijinalini görmek için tıklayınız : Satrançın Çocuklarımıza Faydaları

maliozdogan78
09.09.07, 02:58
- Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.
- Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
-Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
- Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
-"Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
- Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak, bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
- Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
-Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
- Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
- Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.
- Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.
- Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
- Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
- Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
- Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
- Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.
- Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
- Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.

Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli Eğitimi’nin öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir 'EĞİTİM ARACI'dır. Yeryüzünde başka hiçbir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz!

Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak 'Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma’ amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı bu amaç bir 'görev' olarak benimsenmelidir

Hilal
23.09.07, 15:31
satrancın faydalarından bu kadar bahsetmişken birkaç santranç ile ilgili söz yazmak istedim:)
satranç tahtası insan zihninin jimnastik salonudur (pascal)
kafanız karışırsa satranç oynayın (tevis)
satranç akıla oynanır, ellerle değil! (renaud ve kahn)
taş kaybetmemek için çok oyun kaybedilmiştir (tartokower)
en iyisi rakip taşları feda etmektir (tartakower)
iyi bir hamle görünce bekleyin daha iyisini arayın (em. lasker)
satranç tahtasında tüm denizlerinkinden daha fazla macera vardır (pierre mac orlan)

editör
23.09.07, 17:51
:) Çok teşekkürler öğretmenim gerçektende satrancın ne derece zevkli ve faydalı bir oyun olduğunu anlatan sözler bunlar. :)

pınar öğretmen
01.01.08, 23:37
Bİlİyorum Bu SÖzlerİn Üzerİne Farkli Bİr Anlam TaŞiyacak YazacaĞim Yazi Ama,İÇİmden Bİr Hİs Bunu PaylaŞmam İÇİn Benİ Şİddetle DÜrtÜyor;

"oyun BİttİĞİnde Şah Ta,mat Ta Ayni Kutuya Konur!"

Tutamadim Kendİmİ :)

Bu KÜÇÜk Bİr Latİfeydİ Tabİ.satranÇ GerÇekten KİŞİ Zİhnİ İÇİn Yararli Bİr Etkİnlİk.mÜmkÜn Mertebe Çocuklara Da ÖĞretİlmeye ÇaliŞilmali...

*melike*
05.01.08, 23:13
paylaşımınız için teşekkür ederim

labirent.
12.01.08, 17:08
sevgili öğretmenim verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

ceren77
21.01.08, 17:21
teşekkürler ellerinize sağlık

karanfil_67
24.01.08, 22:07
paylasımlarınızdan dolayı tesekkür ederim...

jess
24.01.08, 23:25
teşekkürler paylaşım için bizde okulumuzda öğrencilere santranç dersi aldırıyoruz ve ders alanların dikkatlerinde gelişmeler görülüyor velilerde çok memnun kalıyorlar saygılar:p

akocturk
02.02.08, 17:26
Çok teşekkürler öğretmenim

ayfaoz
03.02.08, 14:47
Yenİ Üye Oldum.satrancin GÜzellİklerİnİ Bİlİyorum Çocuklarimada ÖĞretmek İstİyorum.İnŞallah Sayenİzde Daha İyİ ÖĞrenecekler.emeĞİnİze TeŞekkÜrler

elifolucuk
09.02.08, 19:01
teşekkürler

hasbet
11.02.08, 15:18
okulumuzda bizde satranç dersi verdiriyoruz ama bunun başlamak için belli bir yaşı varmıdır acaba. cunku 6 yasındakı anlıyor ve oynuyor 5 yaşındakinin bir turlu dikkatını toplayamıyorsun.

dry
11.02.08, 23:58
paylaşımınız için teşekkür ederim.

gizem_61
17.02.08, 18:37
çok güzel olmuş elinize sağlık

özgürkız
19.02.08, 08:43
bende öğrencilerime satranç öğretmeyi çok isterdim ama doğunun en ücra köşelerinden birinde görev yaptığım için çocuklar türkçeyi zaten çok güzel bi şekilde konuşamıyor.hemde okulun imkanları o kadar kısıtlı ki ilgi köşelerimi bile ben kendi imkanlarımla hazırladım

elvaniseba
21.02.08, 09:10
paylaşımın için teşekürler

h_ilgaz
02.03.08, 12:05
paylaşım için teşekkürlerr

gulsah
06.03.08, 21:59
teşekkürler

ülkü1987
11.03.08, 20:36
teşekkürler hocam.

azra ceyda
12.03.08, 20:41
satrançın çok faydasını gördüm bende ..
türk satranç federasyonu ve işbankası sporcu lisans belgesi veriyor belki bu şekilde çocuklara dahada faydalı olabiliriz?

nusya
14.03.08, 15:56
çocuklara bunu sevdirmenin yolu olmalı, aile desteği de çok önemli tabi ki
paylaşım için teşekkürler

selva
14.03.08, 16:03
teşekürler.. staj yapıyorum şu an çocuklarla oynamayı denicem

sena nisa
19.03.08, 23:42
teşekkürler

ayferkaan
02.04.08, 23:00
teşekkürler

güneşim
03.04.08, 09:19
dikkat geliştirme hususunda satranç çok etkili ama okulda bunu uygulamak zor .ailelere iş düşüyor..

yasemin85
13.04.08, 08:41
paylaşımların için teşekkürler

zeynep^^
17.04.08, 13:00
beyni iki yönlü çalıştırır.. bu çocuk yaşta kazanılırsa iki elin ortak kullanımına kadar büyük faydalar sağlar..