Orijinalini görmek için tıklayınız : meyveler

мerνe
03.01.08, 10:11
ağırlık kavramıyla ilgili bir çalışma :)

çocuklar terazide meyveleri tartarken :)

not:meyveleri hamurdan yaptım,boyadım ve cilaladım .

bu da hikayesi ve uygulanması:

Etkinliğin Çocuklara Uygulanması: Fen ve Matematik Etkinliğinde uygulanmak üzere etkinliğin hazırlıkları yapılır.Materyaller çocukların görebileceği yere yerleştirilir.Çocuklar sınıfın durumuna göre yarım ay ya da bir başka şekilde oturtulur.
Çocuklara materyalleri göstererek tek tek isimleri sorulur ve o günkü etkinliği tahmin etmeleri istenir.Örneğin ; terazi gösterilerek ne olduğu ve ne işe yaradığı sorulur.Çocuklardan tek tek cevaplar alındıktan sonra etkinlik hakkında bilgi verilmeye başlanır.Günün konusunun ağırlık olduğundan bahsedilir.Çocuklardan ağırlık kavramı hakkında düşünmeleri ve ağır nesnelere örnek vermeleri istenir.Sınıfta bulunan çeşitli nesneleri kullanarak ağır-hafif karşılaştırması yapılır.Ardından etkinliğin uygulanmasına geçilir.
Etkinlik çocuğa bir hikaye eşliğinde uygulanır: “Ormanın en güzel yerinde yaşayan tavşanımız Bugi,birgün canı sıkılmış ve ormanda gezintiye çıkmış.Hoplaya zıplaya ormanda dolaşırken çok değişik bir oyuncağa rastlamış.Bu oyuncağın yuvarlak şekillerden oluşan ve zincirlerle ortasındaki çubuğa bağlı olan iki parçası varmış. Daha önce hiç böyle bir oyuncak görmemiş olan Bugi,oyuncağı alıp en yakın arkadaşı olan Bay Köstebek’e götürmüş.Büyük bir heyecanla Bay Köstebek’e, ormanda bulduğu bu oyuncağın ne olduğunu sormuş.Bay Köstebek de bunun bir terazi olduğunu,çeşitli nesneleri tartarak ağırlıklarını bulmaya yaradığını söylemiş.Bunu duyduğuna çok sevinen Bugi,Bay Köstebek’e teşekkür ettikten sonra hoplaya zıplaya ormandan meyve toplamaya gitmiş ve topladığı elmaları,mandalinaları,üzümleri ve kirazları sepetine koymuş.
Sepetini topladığı meyvelerle dolduran Bugi,eve dönüp oyuncağı ile oynamaya başlamış.Ama Bay Köstebek’e en önemli soruyu sormayı unuttuğunu fark etmiş.Çünkü bu oyuncakla nasıl oynayacağını bilmiyormuş.”
Hikaye anlatıldıktan sonra çocuklara “Şimdi Bugi’ye oyuncağı ile oynaması için yardımcı olalım ve herkes gelip bu terazide bir şeyler tartarak ona oyunun nasıl oynandığını anlatsın” denir ve tüm çocuklar teker teker materyallerin yanına çağrılır.Burada çocuklara bilgiyi hazır olarak vermekten çok,yaparak yaşayarak öğrenmeleri esastır.Çocukların doğruya kendilerinin ulaşması sağlanır.
Çocuklara önce sepette bulunan meyveler gösterilir ve bunların cinsleri (Örn: Elma mı ,mandalina mı? oldukları), şekilleri (Örn: Yuvarlak,saplı,sapsız,iri,ufak gibi),yapıları (Örn: Yumuşak,sert oluşu), renkleri ve sayıları ile ilgili çeşitli sorular yöneltilir.Sonrasında sepetten istedikleri kadar meyveyi seçip terazinin kefelerinde tartmaları istenir.Ama bunu yapmadan önce seçtikleri meyvelerden hangilerinin daha ağır olabileceği sorulur.Örneğin; terazinin bir kefesine 2 adet elma,diğerine 2-3 adet kiraz koymak isteyen bir çocuğa , kefelerde bulunan meyvelerden hangilerinin daha ağır olduğu sorulur.Ardından uygulamaya geçilir.
Bu durum istekli olan çocuklar için teker teker uygulanır.Bir yandan uygulama yaparken bir yandan da öğretmen tarafından Bugi konuşturulur ve hikayeyi dramatize etmeye devam edilir.
Uygulama sonunda ağırlık kavramı hakkında daha fazla bilgi sahibi olan çocuklara ağırlık konusuna çevrelerinden örnek vermeleri istenir ve böylece etkinliğin pekiştirilmesi yapılmış olur.
Uygulamaya katılmak konusunda istekli davranan öğrenciler ödüllendirilir ve etkinlik sonlandırılır.

Etkinliğin Çocukta Geliştirdiği Kavramlar: Etkinlik sırasında çocuklara meyvelerin şekilleri,renkleri,sayıları vb. hakkında sorular sorulur.Bu sorular çocukta büyüklük-küçüklük, şekil,renk,sayı,azlık-çokluk,biçim gibi kavramları geliştirir.

Etkinliğin Çocukta Geliştirdiği Düşünme Becerileri: Meyveleri kullanarak çocuğa çeşitli sorular sorulur.Bu sorular ve çocukta geliştirdiği düşünme becerileri şöyledir:

Soru ve Yönergeler

Geliştirdiği Düşünme Becerisi
“Farklı meyveyi göster.”
“Bana büyük elmayı göster.”
“Bu meyvelerden hangisi daha büyük?”
“Hangisi daha küçük?”
“Hangisi daha ağır?”
“Hangisi daha hafif?”
“Bu meyvelerden en büyüğünü göster.”
“Hangisi daha çok?”

“Burada kaç tane meyve var?Bu kağıda sayısını yaz.”

“Bu meyvelerden büyük olanlar ile küçük olanları ayırmanı istiyorum.”
“Bu meyveleri renklerine göre gruplara ayırmanı istiyorum.”

Bir niteliği ayırt etme

Eşleştirme

Sınıflandırma

Arzu Kızıl
12.01.08, 14:59
bİr etkinlğin içinde bir sürü çalışma yapılmış tam çocukarın dikkatini verip cevaplandırması gerekiyor çok güzel olmuş ellerinize bilginize sağlık

aysenur.cglr
12.01.08, 17:24
Paylaşımınız için teşekkürler öğretmenim. Gerçekten çok dolu dolu ve güzel bir çalışma olmuş. Çocukların etkinliklerde aktif olmaları, bir şeyleri kendilerinin yapması etkinliğe olan ilgilerini artırıyor. Böyle çalışmaları daha çok seviyorlar.;) Ayrıca meyveler çok gerçekçi olmuş.:D:D Ellerinize ve emeğinize sağlık...:p

kopil_8
12.01.08, 17:46
eline sağlık

ATAMİZİNDEYİZ
12.01.08, 21:39
uzn süre dikkati çekecek güzel bir etkinlik.teşekkürler!

мerνe
12.01.08, 21:51
rica ederim,beğenmenize sevindim :)

yeliz79
13.01.08, 01:08
Çocukların seveceği bir etkinlik paylaşım için teşekkürler

derya83
14.01.08, 10:53
bır cok kavramın verıldıgı harıka bır calısma ellerıne saglık

ummuhanbelem
14.01.08, 22:13
bır cok kavramın verıldıgı harıka bır calısma ellerıne saglık
meyveler harika gibi görünüyor

zerrinyavuz
15.01.08, 23:04
çocuklar bu tür çalışmalardan daha çok zevk alıyorlar teşekkürler

yeniaslan
26.01.08, 13:40
emeğinize sağlık.

tevfik84
27.01.08, 10:18
etkinlikler güzel

ÇİĞDEM
27.01.08, 15:03
çok Tatli Bir Etkinlik Gerçekten Paylaşmak Güzel Teşekkürler

мerνe
27.01.08, 18:00
Beğenilmesi güzel :) :)

esrakara
28.01.08, 18:21
harika birşey tesekkür ediyorummmmm;)

мerνe
28.01.08, 18:39
rica ederim =)

papillon
28.01.08, 21:08
Çok güzel çalışmalar teşekkürler öğretmenim..:):)

sea_ocean
29.01.08, 12:40
Yaptıklarınız göremiyorum üye olduktan sonra 5 mesaj yazmıştım fakat şimdi yine 5 mesaj yazmam gerektiği yazıyor. hergün5 mesaj mı yazmamız gerekiyor.

editör
29.01.08, 15:47
Yaptıklarınız göremiyorum üye olduktan sonra 5 mesaj yazmıştım fakat şimdi yine 5 mesaj yazmam gerektiği yazıyor. hergün5 mesaj mı yazmamız gerekiyor.

Öğretmenim aramıza hoşgeldiniz.

Fakat site içerisinde aynı konudaki tekrarlanmış yada anlamsız mesajlar yöneticilerimiz tarafından silinmektedir. Bu noktada tahminimce sizinde daha önceden göndermiş olduğunuz mesajlardan bir bölümü forum kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle silinmiş oabilir. Artık dilediğiniz gibi forum içerisindeki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Saygılar...

elkadarbikizim
02.02.08, 17:47
gerçekten çok güzel ellerinize sağlık

curly
05.02.08, 11:11
Ne güzel anlatmışsınız.teşekkürler.

мerνe
17.02.08, 16:39
Rica ederim hocam :) Begenmeniz güzel..

ilknur01
18.02.08, 15:27
ellerinizie sağlık çok güzel bir etkinlik ancak meyveleri sizin yerinize çocukların hazırlaması daha güzel olurdu tam anlamıyla çocukların katılımını sağlamış olurdunuz bende üç boyutlu meyve sepeti yaptırdım öğrencilerime ve beklemediğim kadar güzel meyvelerle karşılaştım

мerνe
18.02.08, 15:42
Farklı ve güzel bir yaklaşım,saolun hocam :)

gizem85
18.02.08, 20:59
çok guzel saol..

emine_87
25.02.08, 20:45
teşekkürler çok yardımcı oldunuz.

meroşşşş
29.02.08, 00:52
çokgüzel eline sağlık

Ayşe Ilgaz
29.02.08, 09:20
neyazık ki ben daha göremedim

seftali
03.03.08, 23:20
çok güzel bir etkinlik çalışması. teşk edrim

berkayerakay
10.03.08, 15:59
Emeğinize Ve Ellerinize Sağlik.hangisini Yapmam Gerektiğine Karar Veremedim çooook Güzel Olmuş

fatiavci_74
30.03.08, 20:12
paylaşım için teşekkürler

belgin cam
30.03.08, 21:26
Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel bir çalışma örneği vermişsiniz.

denizgözlüm
31.03.08, 02:21
paylasım için saol

m.altun
31.03.08, 22:10
çok teşekkür ederiz

lifem
02.04.08, 22:05
paylaşımın için çok tşkler..

kayra97
05.04.08, 22:25
teşekkürler, sağolun

FEARLESS
10.04.08, 22:09
Teşekkürler.

berkayerakay
11.04.08, 00:01
:D yaratıcı olmak çok güzel sizlerde güzel şeyler yaratmışsınız:confused: teşekkürler:) ellerinize sağlık :p

siberol
15.04.08, 15:31
bence de çok güzel olmuş tam işime yaradı ellerinize sağlıkk:);)

hhaniffffeeeeeeee
23.04.08, 00:30
tesekkurler ellerine saglık

çılgın
24.04.08, 21:51
gerçekten çok güzelmiş.bunu yarın bende uygulayacagım:)

medcezir25
27.04.08, 22:48
bu konuyu öğretmek için gerçekten güzel bir etkinlik teşekkürler yardımcı olduğunuz için

masum_melek
30.04.08, 11:42
emeğinize sağlık öğretmenim gerçekten harika bir çalışma olmuş çok teşekkürler

şimal
30.04.08, 12:21
çok güzel olmuş güzel bir sunu olmuş ellernize sağlık

çilekli pasta
04.05.08, 10:35
çok güzel bir etkinlik.teşekkür ediyoruz

betula
07.05.08, 20:36
çok güzel bir paylaşım olmuş. emeğinize sağlık....

tuba gencer
07.05.08, 21:55
çocuklar için çok doğru bir çalışma.tebrikler

5paylaşım hakkında bilgi almam mümkün mü????????

6 yaş çocukların zekalarının doruk noktası.bizim yapmamız gereken yalnızca var olan hazineyi korumak ve değerini artırmak!

genç fenerli
08.05.08, 00:02
paylaşım için teşekkürler