Orijinalini görmek için tıklayınız : Drama örnekleri

ciximim
25.03.08, 10:54
DRAMA ÖRNEKLERİ 

Uçan Balonların Partisi

“Uçan balonlar yılda bir gün buluşup hep beraber gezerlermiş.Şimdi bizler de birer balon olalım,sağa-sola uçalım.Buluşmadan önceki gece bütün balonlar bir güzel uyuyup dinlenirlermiş.(Sırt üstü yere yatılır) Sabah saatin sesiyle uyanırlar ve uzun uzun gerinirlermiş.(Kollar yana ve yukarı uzatılarak gerinilir) Sonra camı açarak dışarıdaki güzel havayı ciğerlerine çekerlermiş.(Derin derin nefes alıp verilir) Daha sonra hemen giyinerek yola çıkarlarmış.Bazısı yürüyerek (yerinde yürüme hareketi),bazısı koşarak (yerinde koşma hareketi),bazısı trenle gidermiş.(çuh çuh çuh çuh puh puh puh puh sesleri çıkarılır)
Tüm balonlar buluşunca güç toplamak için ağaçlardan meyve toplar ve yerlermiş.(Ayak ucunda yükselerek kollar yukarı uzatılır) Meyveleri yedikten sonra heyyaa diye bağırıp gökyüzüne yükselirlermiş.
Balonları gökyüzünde bulutlar beklermiş.Çünkü balonlarla bulutlar çok iyi arkadaşlarmış ve sadece yılda bir kez buluşabiliyorlarmış.Balonlar bulut arkadaşlarına yeryüzünde olan biten pek çok şeyi anlatırlarmış,bulutlar da onları heyecanla dinlermiş.Bulutlar en çok yeryüzündeki çiçekleri merak edermiş.Balonlar bulutlara çiçeklerin çok güzel koktuğunu anlatırmış.Bulutlar da bu kokuyu duymak için derin derin nefes alırlarmış.(Çiçek koklar gibi derin derin nefes alınıp verilir)
Beraber oynadıkları en eğlenceli oyunda birbirlerini uçurmaya çalışma oyunuymuş.Bu nasıl bir oyunmuş biliyor musunuz?Birbirlerini önce çok hafif üflerlermiş.(Hafif üflenilir) Ne balonlar bulutları ne de bulutlar balonları hareket
ettiremezmiş.Sonra biraz daha güçlü üflerlermiş.(Daha güçlü üflenilir) Bu şekilde birbirlerini biraz hareket ettirebilirlermiş.(Yerlerinde biraz sallanırlar) Daha çok eğlenmek için çok güçlü üflerlermiş.(Güçlü bir biçimde üflenilir) Ama hem balonlar hem bulutlar o kadar sıkı tutunurlarmış ki hiçbiri kımıldamazmış.O zaman bir daha bir daha güçlü güçlü üflerlermiş.(Çok güçlü bir biimde üflenilir) İşte o zaman hepsi birden neşeyle uçmaya başlarlarmış.(Birbirlerinin arasından geçerek halkada serbest yürünülür)
Bu oyun onları çok eğlendirirmiş.ama bu oyunun sonunda çok yorulurlar ve nefes nefese kalırlarmış.(Kesik kesik nefes alınıp verilir) Çok yoruldukları için hepsi yere yatar dinlenirlermiş.(Sırt üstü yere yatılır) Ellerinin birini karınlarının üzerine diğerini de göğüslerine koyar,soluk alıp verirler ve bunu dinlerlermiş.Bu durumda biraz dinlenip güç topladıktan sonra en sevdikleri şarkıları söylerlermiş.”
Öğretmen çocukların da istediği bir şarkıyı seçer ve şarkıyı değişik biçimlerde söylerler.Çok mutlu,üzgün,kızgın,fısıltı ile,çok yüksek sesle vb....

BALONCU

6 kişi seçilir ve balon rolleri dağıtılır ve yazan sözler ezberletilir.

-offf çok sıkıldım
-gidelim
-Ayy bende burada çok sıkıldım
-Kaçıp gidelim arkadaş
-Yaa birde kaçmayı çıkartmayın
-Baloncu çok üzülür.
Der ve kaçarlar….apartmanların arasında yeşil çayırlarda dolaşırlar güneş çok ısıtmıştır dünyayı ve balonların ince bedenleri buna daha fazla dayanamaz ve tek tek sönerler.

Baloncu :Balonlarım balonlarım nerdesiniz?Baloncu balonları bulur ve her birine dokunur ve balonlar canlanır.
-Eğer benden habersiz dışarı çıkarsanız başınıza böyle şeyler gelir der ve biraz da kızar.
Sonra bir bayan gelir ve
-İyi günler efendim ben bu balonlardan almak istiyorum.
Baloncu:
-Bunlar ikinci kez yapıldı hemen patlayabilir der .
-Ben zaten onları süs olarak alacağım
-Peki o zaman der ve balonları veririr.
Bayan eve döner ve çocuğu der ki:
-Anneciğim bu balonları ne için aldın ?
-Doğum günün için aldım yavrum ben şimdi pasta almaya gidiyorum der ve evden çıkar
çocuk balonları tek tek eller ve balonlar söner
çocuk çok üzülür ve başlar ağlamaya,annesi gelir ve;
-Ne oldu neden ağlıyorsun
-Balonlarım patladı..
o sırada baloncu gelir ve
-Balonlarım patladı diye üzülme yeter ki bombalar patlamasın..
baloncu hepsine dokunur ve dokunduğu balonlar canlanır tüm çocuklar el ele tutuşur ve
BALONLAR PATLAMASIN ÇOCUKLAR AĞLAMASIN

CANI YOK MU? ( PİYES )

- CANI YOK MU ? -

Evin hanımı sandalyeye oturur ve hizmetçisine seslenir:

- Hizmetçiiii! Hizmetçi! Çabuk buraya gel.
Hizmetçi koşarak gelir:
-Buyur hanımım
-Ben dışarıya çıkıyorum. Evi süpür,sil, her yer tertemiz olsun...Anladın mı beni?
-Tabii hanımım. Hizmetçi sahnenei ortasına doğru yürür ve elindeki süpürgeyi atarak söylenmeye başlar:

Hizmetçinin canı yok mu?
Eğlenmeye hakkı yok mu?
İşler bitti her yer temiz
Hanım gider eğelniriz! ( Müzik çalar ve hizmetçi oynamaya başlar. Oynayarak sahneden çıkar.)

Evin hanımı yine sandalyede otururken bebeğin dadısına seslenir:

- Daııııı! Daııı! Çabuk buraya gel.
Dadı koşarak gelir :
- Buyrun hanımım.
-Ben dışarıya çıkıyorum, bebeği uyut, bezlerini temizle, ben gelene kadar her şey hazır olsun...Anladın mı beni ?
-Tabii hanımım ( Dadı sahnenei ortasına gelir ve elindeki bezi atarak söylenmeye başlar.)

Dadının da canı yok mu ?
Eğlenmeye hakkı yok mu ?
Bebek uyur, altı temiz
Hanım gitti eğleniriz! ( Müzik çalar ve dadı oynamaya başlar. Oynayarak sahneden çıkar.)

Evin hanımı yine sandalyede otururken evin aşçısına seslenir:

-Aşçııı! Aşçıııı! Çabuk buraya gel.
Aşçı koşarak gelir:
-Buyrun hanımım
-Ben dışarıya çıkıyorum, yemekleri pişir, bulaşıkları temizle, ben gelene kadar her şey hazır olsun...Anladın mı beni ?
- Tabii hanımım. Aşçı sahnenin ortasına gelir ve elindeki kepçeyi atark söylenmeye başlar.

-Aşçının da canı yok mu ?
Eğlenmeye hakkı yok mu ?
Yemek pişti bulaşıklar temiz
Hanım gider eğleniriz. ( Müzik çalar ve aşçı oynamaya başlar, oynayarak sahneden çıkar.

Evin hanımı yine sandalyede otururken bu kez evin uşağına seslenir:

-Uşakkk! Uşakkk! Çabuk buraya gel.
Uşak koşarak gelir:
-Buyur hanımım.
-Ben dışarıya çıkıyorum.Alışverişi yap hesabı temizle, ben gelene kadar bütün defterler hazır olsun...Anladın mı beni ?
-Tabii hanımım. Uşak sahnenei ortasına doğru yürür ve elindeki defteri atarak söylenmeye başlar.

Uşağın da canı yok mu ?
Eğlenmeye hakkı yok mu ?
Hesap bitti defter temiz.
Hanım gitti eğleniriz. (Çalan müzik eşliğinde biraz dans eder ve sahneden ayrılır.)

Daha sonra hizmetçi,dadı, aşçı ve uşak hep birlikte sahneye çıkarlar. Hep birlikte oynarlarken hanım çıkagelir. Sinirlenerek bağırmaya başlar :

- Bu ne hal ! Çabuk gözümün önünden kaybolun, hepinizi kovuyorum der ve hepsini sahneden kovar.

Ardından sahnenin ortasına gelir ve;

- Hanımın da canı yok mu ?
Eğlenmeye hakkı yok mu ?
İşler bitmiş her yer temiz
Hepsi gitti eğleniriz! der ve oynayarak sahneden ayrılır.

OYUNCULAR :
Hanım:
Hizmetçi:
Dadı:
Aşçı:
Uşak:

Piyesi zevkinize ve imkanlarınıza göre değiştirebilir, karakterleri çağaltabilir, kostüm vb. hazırlayabilirsiniz.:)

ANA VE ARA RENKLER ARKADAŞ OLMUŞLAR.

Çocuklar üçerli olarak sırayla oyuyorlar.Her birine bir renk kolye takılıyor.
Hikaye:Bir gün mavi hastalanmış evde yatıyormuş.Arkadaşı sarı havanın çok soğuk olmasına aldırmadan onu ziyarete gitmek için evde çıkmış.Kırmızı da maviyi ziyarete gidiyordur,yolda karşılaşırlar.Selamlaşıp öpüşürler.Bu sırada kolyelerin renkleri birleştirilir.Beraber gitmeye karar verirler.Tutuncu oluşur.

Mavinin evine gittilerinde mavi artık iyileştiğini söyler.Maviyi önce sarı öper.Yeşil oluşur.

Sonra kırmızı öper mor oluşur.

Aradaki konuşmalar doğaçlama olur