Orijinalini görmek için tıklayınız : Okul Oncesi
Merhabalar
Okul öncesi öğretmen, idareci ve usta öğretici olarak çalışan öğrtmenlerim. Burada sizlerin sorunlarınıza yardımcı olacağım ve sorularınızı cevaplayacağım. Bilgi ve belge ihtiyacı olanlara elimde varsa göndereceğim, yoksa kaynak göstereceğim. Biz burada sizler için varız.
Hepinize sevgi ve saygılar yollarken çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum.
Abdullah APAK
Emekli İlköğretim Müfettişi
nuraysahin 26.11.07, 05:14 merhabalar veli ziyareti yapmak istiyorum bununla ilgili herhangi bir form tutmam gerekiyormu? böyle bir form varsa bana yardımcı olabilirmisiniz?
selam Nuray Hanım
Ev ziyaretleriyle iligili belirli bir fporm yok. Bu konuda yapılacak çalışmalar okul öncesi programıonda açıklanmış ve öğretmenlere bırakmıştır,
BU konuda program açıklaması aşağıdadır.
Ev ziyaretleri
Ev ziyaretleri erken çocukluk e¤itiminde yeni olmayan bir konudur. Anaokulu, gündüz bak›mevi,
krefller ve di¤er kurum merkezli programlarda ö¤retmenler y›lda birkaç kez ev ziyareti
düzenlemelidirler. Bir çocuk için y›lda en az iki ev ziyareti önerilmektedir. Ö¤retmen, çocuklar›
ziyaret ederek çocuk ve aile hakk›nda bilmedi¤i birçok fleyi ö¤renecektir. Ö¤retmen, evi ziyaret
etti¤inde aile ile aras›nda yeni iliflkiler geliflecektir.
Ev ziyaretinde iliflkilerin dinami¤i de¤iflmektedir. Evde ö¤retmen bir “güç” figürü olarak de¤il
bir misafir olarak alg›lanmaktad›r. Bu koflullar alt›nda ebeveyn, kendisini daha rahat hissedecek,
ö¤retmen ile iletiflim kuracak; fikirleri, duygular› paylaflacak ve sorular soracakt›r. Ev ziyaretleri,
ebeveynlerin ö¤retmene ve düflüncelerine olumlu yaklaflacaklar› zamanlard›r. Bu nedenle ö¤retmen,
ebeveynlerin sorunlar›n› ve endiflelerini bu s›rada konuflmal›d›r.
Ev ziyaretleri çocuklar aç›s›ndan da önemlidir. Çocuklar ö¤retmenin onlarla çok ilgilendi¤ini
ve evlerini ziyaret etti¤ini düflünerek kendilerini çok iyi hissederler.
Ö¤retmen, ilk ziyaretinde olumlu bir iliflki kurmak için planlamalar yapmal›d›r. E¤er ö¤retmen
oyuncak, kitap ya da bir oyun getirmiflse bunun için uygun bir yer seçmelidir. Eve bir fley götürmek
ö¤retmene üzerinde konuflmak için baz› f›rsatlar sa¤lar.
Yak›n iliflki bir kez kurulduktan sonra ö¤retmen çocuk için gelifltirdi¤i amaçlar› çal›flmaya
bafllayabilir. Ev merkezli programlarda amaçlar›n oluflturulmas›, ev ziyaretinin en kritik parças›d›r.
Amaçlar bir kez oluflturulunca da bu kez ö¤retmen, bunlar› gerçeklefltirebilecek yöntemleri
planlamal›d›r. Ev ziyaretinde ö¤retmen;
1. Evdeki rutin ifllerin çocuklar için ö¤renme yaflant›lar› olarak nas›l kullan›labilece¤ini ebeveyne
gösterir.
2.Çocuk ve ebeveynin birlikte oynayabilece¤i bir oyun ya da etkinlik planlar.
3.Ebeveyni dinleyerek onunla konuflarak, tart›flarak ve ona ilgi göstererek destekler.
4. Çocu¤un da yap›m›nda görev alabilece¤i oyuncak ya da evde kullanabilecek bir araç yapar.
5. Oyun oynar, öykü okur, çocuk ve ebeveyni gözlemler.
6. Ebeveyne baz› konularda bilgiler verebilir. (Çocuk için yeni bir durum, örne¤in kardeflin
do¤mas› vb.)
7. Ev ziyaretini de¤erlendirir ve gelecek ziyareti planlar.
Baz› ziyaretlerde ise ebeveyn ile bilgi al›flveriflinde bulunabilir, onlara yararlanabilecekleri e¤itimle
ilgili kaynaklar getirebilir, bunlar çocu¤un büyüme, geliflim ya da ö¤renmesi konusunda olabilir
ya da ihtiyaçlar› olan di¤er konulardaki (sa¤l›k, sosyal haklar) bilgilere nas›l ve nereden ulaflabilecekleri
konusunda yol gösterebilir.
Çocu¤un evini ziyaret ederken, ö¤retmen-ebeveyn iliflkisi ile ilgili etik kurallar› sürekli olarak
ak›lda tutmak gerekir. Ö¤retmenin çocu¤un evinde ald›¤› bilgiler gizlidir ve yaln›zca ö¤retmen ve
okul personeli taraf›ndan, çocu¤un yaflam›n› desteklemek amac› ile kullan›labilir.
• Evde yap›lacak etkinlikler
Ebeveynlerin okul öncesi e¤itim hakk›nda bilgi edinmeleri, çocuklar›n›n geliflimlerini desteklemeleri,
çocuklar› ile zaman geçirmeyi ö¤renmeleri ya da özel bir gereksinim nedeni ile çocu¤un bireysel
olarak desteklenmesi amaçlar› ile ebeveynlere evde yap›labilecek bireysel etkinlikler ya da ev
programlar› haz›rlanabilir.
Bu çal›flmalar›n sürekli ve düzenli olmas›na özen gösterilmeli, etkinli¤in uygulanmas›na iliflkin
yönergeler aç›k seçik ve anlafl›l›r olmal›, etkinli¤in uygulama zamanlar› ve yöntemleri hakk›nda
ebeveyne bilgi verilmelidir. Gerekiyorsa özel flekil ya da resimlerle etkinli¤in uygulanmas› tarif
edilmelidir.
aapak
nuraysahin 27.11.07, 05:15 ayrıntılı açıklamanız için teşekkür ederim. veli ziyaretleri zaten yapıyordum ama bunu nasıl belgelendireceğim vey belgelendirmem gerekip gerekmediğini bilmiyordum. bunu öğrenmek istedim. herhalde gezi ile ilgili bir rapor tutup bunu sonraki veli ziyaretlerine yrdımcı olması amacı ile kullanıcam.
Merhabalar
Okul öncesi öğretmen, idareci ve usta öğretici olarak çalışan öğrtmenlerim. Burada sizlerin sorunlarınıza yardımcı olacağım ve sorularınızı cevaplayacağım. Bilgi ce belge ihtiyacı olanlara elimde varsa göndereceğim, yoksa kaynak göstereceğim. Biz burada sizler için varız.
Hepinize sevgi ve saygılar yollarken çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum.
Abdullah APAK
Emekli İlköğretim Müfettişi
iyiki varsınız teşekkürler cevaplarınız için emeğinize sağlık
merhaba benim size bir sorum olacak okul öncesi öğretmenliği atamalarında yaşanan sprunlarla alakalı acilen bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba Abdullah Bey,
Öncelikle bizlere yardım ettiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.
Ben üniversite mezunuyum ve bir yıldır M.E.B. e bağlı özel bir kurumda çalışıyorum. Aday Öğretmenlikle ilgili sınavlarımı başarı ile verdim ancak bir yıl dolduğu halde belgem hala okula gelmedi. Müdürüm stajyerliğimin kalktığını söyledi ama belgelerimin gelmesi zaman alırmış. Belgelerimin biran önce elimde olmasını istiyorum. İlçe Milli Eğitime mi gitmeliyim,bana yol gösterirseniz sevinirim...
selam sheker,
Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim sınavlarında başarılı olduysan uygulamalı eğitim uygulanacak. Bunun sonunda da bir yılın dolmasına bir ay kala okul mürürün ugulamalı eğitim degerlendirme formunu dolduracak ve ilköğretim müdfettişine gönderecek. İlköğretim Müfettişi bu formu doldurup İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verecek. Bu işlemler tamamlandıysa ve geçer bpuan aldıysanız adaylığınız kalkmıştır. Size ve okulunuza bir yazı gelir ve yemin metni gelir. Dosyana konur. Bu işlemleri beklemeniz gerekir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ayrıca benim çalışmalarımı da inceler temin yoluna giderseniz sevinirim.
aapak
Merhaba Hocam,
Öncelikle vakit ayırıp soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Benim size bir sorum daha olacak: Çalıştığım kurumda arkadaşlarım çok basit sebepler yüzünden öğretmenlik sicili ile ilgili tehditler alıyorlar. En son olarak bir arkadaşım başka bir iş yerinde çalışmak istediğini açıklayınca sicille ilgili tehdit aldı!Okul müdürünün bizim sicillerimiz ile ilgili hakları nelerdir bunu öğrenmek istiyorum,teşekkürler.
Okul müdürleri belgelendiremedikleri sürece keyfi olarak sicilinizle oynayamazlar. Böyle bir şey yapmaya kalkarlarsa kendi sicilleri ile oynarlar. Devlet memurluğunda keyfi idare yoktur. Eğer kusurunuz varsa o kusurdan dolayı da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinde belirtilen eylemlerden dolayı (A_B_C_D_E) fıkralarında belirtilen cezalar uygulanır. Okul müdürü en fazla "AYLIKTAN KESME" resen cezası uygulayabilir. Bu ugulamasında da kasıtlı davranırsa itiraz edersiniz ve kendisi ceza alır. O kadar kolay değil yani. Sizle kanunların güvencesi altındasınız.
Boş yere telaşlanmayın.
selamlar
aapak
merhaba hocam ben de ev ziyaretleri hususunda örnek bir çalışma için (şema-tablo) var mı diye araştrırrken cevapladığınız soruları gördüm.teşekkürler
betulterzi 12.03.08, 03:11 iyi akşamlar abdullah bey size bir sorum olacak kafama takılan.bizim okulumuzda ana sınıfı olarak dar bir alanda 1 sene görev yaptım .2. sene çocuk sayısı fazla olduğu için geçici olarak anadolu lisesinden bir sınıf verdiler.2 senedir buradayım fakat milli eğitim müdürü beni seneye merkezdeki anaokuluna alacaklarını söylediler ben merkeze gitmek istemeyince yani tayin istemeyince beni görevlendirme yoluyla mı alacaklar yoksa kadromu mu oraya alacaklar.ayrıca okulöncesinin zorunlu olacağı bir devirde mahallede yer bulunamadığı için anasınıfı mahallede kapanıyor peki mahalledeki o çocuklarımız ne olacak veliler merkeze gönderemeyeceklerini söylüyorlar.bu konuda neler yapılabilir.mahallelerdeki çocukların eğitim hakkı ellerinden alınmış olmuyormu?teşekkürler
Selam Betul Hanım
Milli Eğitim sizi merkezdeki okula alacğını söylemiş. Öğrencileri değil. Sizin yerinize yeni bir öğretmen görevlendireceklerdir. Sizi kadronuzla alabilmeleri için dilekçe verömeniz gerekir. Yoksa geçici görevle alırlar. Bu günlerde il içi yer değiştirme dilekçeleri verilecek. 30 eylül itibariyle 2 yılınız doluyorsa dilekçe verebilirsiniz.Mahallede mutlaka yeni bir yer bulacaklardır. O milli eğitimin işi.
aapak
eminecik84 13.03.08, 03:32 hocam saygılar ben kızmeslek mezunuyum usta öğretici belgesi almak istiyorum Kocaeli'deyim.ne yapmalıyım?
Selam Eminecik.
Milli Eğitim Müdürlüğünden bilgi alabilirsin.
aapak
merhaba hocam
benim merakımdan ötürü bazı sorularım olacak:
1-sicil amirleri neye göre belirleniyor,onları kim atıyor?
2-iki sınavını da başarı ile olmuş ve öğretmenlik notu amirleri tarafından 90/100 değil de 60/70 olarak verilmiş bir öğretmenin ne gibi bir kaybı olur,o not sicilde yazar mı?gittiği diğer kurum ve kuruluşlar görür mü?nota itiraz hakkımız var mıdır?
Selam sheker,
1-sicil amirleri neye göre belirleniyor,onları kim atıyor?
Sicil amirleri atanmaz. "Öğretmenlerin Sicil Amirleri Yönetmeliği"nde belirlenmiştir.
2-iki sınavını da başarı ile olmuş ve öğretmenlik notu amirleri tarafından 90/100 değil de 60/70 olarak verilmiş bir öğretmenin ne gibi bir kaybı olur,o not sicilde yazar mı?gittiği diğer kurum ve kuruluşlar görür mü?nota itiraz hakkımız var mıdır?
Sicil notu 60'ın üzerinde olanların sicil ve terfi yönünden kaybı olmaz. ve bu nota itiraz edilemez. 60' ın altında olan notlara itiraz edilir. Bu notu veren belgelendirmek zorundadır. O notlar öğretmenin sicil dosyasında saklanır. Sadece İl Mİlli Eğitim Müdürlüğünde bulunur bu dosya. Onu hiç kimse göremez. 76 puanın altında bulunan Sicil notu sadece görevde yükselme durumunda önem kazanır.
aapak
Hocam, öncelikle bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. Bu meslekteki ilk senem. 2 sorum olacak:
1-) Benim stajyerlik eğitimi başlangıcım, okulumla sözleşme imzaladığım tarihten yaklaşık 45 gün sonra yapıldı. Okullar öğretmenle sözleşme imzaladıkları gün stajyerlik eğitimini başlatmak zorundalar mı? Yoksa keyfi bir tarihte başlatabilirler mi?
2-) Stajyerliğimizin kalkması için sözleşme tarihinden itibaren mi yoksa stajyerlik eğitimi başlangıç tarihinden itibaren mi 1 sene sürenin dolması gerekiyor?
Yardımlarınız için teşekkürler...
sayın müfettişim ben de 7 senelik anasınıfı öğretmeniyim.bu sene yeni açılan anaokuluna tayin istedim.bu okulda müdürlük yapabilmeme için nasıl bir yol izlemem gerekir.yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkür ederim
selam selpel
Yeni açılan okluda idarecilik yapabilmek için Milli Eğitim ilan yapmışsa o ilana göre bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz okul müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
aapak
selam dennisss,
Adaylık eğitimi göreve başladığınız tarihten itibaren başlar. Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve uygulamalı eğitim olmak üzere 3 safhada tamamlanır. sizin için ilk safha başlamış olmalı. Keyfilik olamaz. çünkü sorumluluğu var.
Adaylık eğitimi göreve başlama tarihinden itibaren bir yıl. Gerekirse 2. yıla sarkabilir.
aapak
merhaba abdullah bey meb bağlı anaokulu açmada uygulanacak fiziki şartlar ve diger yönetmenlikleri nereden temin edebilirim? okulaçmak için ilk başvuru kaymakamlığamı? ilçe milli eğitime mi? il milli eğitime mi? başvurmamız gerekir.
teşekkürler.
ben hala cevap bekliyorum
lütfen......
Merhaba hocam, 2 sorum olacak:
1-) Şu an aday öğretmenim. İşe giriş tarihim 10 Eylül 2007. Şimdi uygulamalı eğitim kısmındayım ve sınavlarımı geçtim. Ancak işimden memnun olmadığım için ayırılmayı düşünüyorum. Stajyerliğin kalkması için gerekli sürenin 1 yıl olduğunu biliyorum. İşten 10 Eylül değil de, 25 Ağustos'ta ayrılsam stajım kesinlikle yanar mı? Yoksa yanmama ihtimali var mı?
2-) İstifa dilekçesi istifa edeceğimi bildirdiğim gün tarihli mi oluyor (istifadan bir ay önce), yoksa okuldan ayrılacağım gün tarihli mi oluyor?
Teşekkürler...
|